Acasa Piata Auto Statul da stimulente celor care-si cumpara masini electrice, dar mai mici decat cele anuntate initial

Statul da stimulente celor care-si cumpara masini electrice, dar mai mici decat cele anuntate initial

de Adrian Mitrea

Renault Kangoo Z.E. (sursa - 0-100.ro)

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta prin care va acorda stimulente celor care-si cumpara masini electrice, dar sumele sunt mai mici decat cele anuntate initial de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, adica patru tichete Rabla in loc de sase promise, respectiv 3.700 euro in loc de 5.000 euro. Din ordonanta reiese ca societatile comerciale nu vor beneficia de stimulente.

„La initiativa ministerelor Mediului si Padurilor, Transporturilor si Infrastructurii si a Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitzorizarea Achizitiilor Publice, in cadrul sedintei de guvern de miercuri, 20 aprilie a.c., Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic. Actul normativ are ca scop promovarea si stimularea pietei vehiculelor nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic si imbunatatirea contributiei sectorului transporturilor la politicile Uniunii Europene in domeniul mediului, climei si energiei”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Astfel, este reglementata o obligatie generala in sarcina autoritatilor contractante si a anumitor operatori de a tine cont, la achizitia de vehicule de transport rutier, de impactul energetic si de mediu pe durata de viata, inclusiv de consumul energetic, de emisiile de dioxid de carbon si de anumiti poluanti, se arata in document.

De asemenea, actul normativ prevede ca, in cazul achizitiei de autovehicule nepoluante, persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice beneficiaza de facilitati prin „Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national” (Programul Rabla).

Persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care predau spre casare  autovehicule uzate in cadrul Programului Rabla, beneficiaza, pentru anul 2011, de un numar de pana la patru tichete valorice, astfel:

  • 2 tichete valorice pentru achizitionarea unui autovehicul hibride, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat (mai vechi de 10 ani);
  • 4 tichete valorice pentru achizitionarea unui autovehicul electric, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat.

Persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care nu caseaza autovehicule uzate, dar care achizitioneaza autovehicule hibride sau electrice beneficiaza de:

  • o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din pretul de comercializare a autovehiculului hibrid achizitionat;
  • o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro, din pretul de comercializare a autovehiculului electric achizitionat.

Facilitatile acordate celor care achizitioneaza acest tip de autovehicule urmaresc stimularea achizitiei, atat de catre persoanele fizice cat si de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale de masini hibrid si electrice, in vederea crearii unui mediu nepoluant si care sa respecte normele europene referitoare la poluare.

1 comentariu

green 20 aprilie 2011 - 14:49

Subventionarea producatorilor auto straini care nu produc in Romania este un afront adus pensionarilor, profesorilor si altor categorii sociale care se trezesc cu lefurile taiate. Bugetul de stat nu are bani pentru invatamant de calitate dar isi permite subventii masive fabricile localizate in alte state. Intelegem o subventie pentru Dacia sau Ford care investesc in Romania dar nu pentru alti.

Reply

Lasa un comentariu