Acasa Tehnologie Volkswagen va incepe sa vanda Golf electric in 2013 si pregateste versiuni hibride ale Jetta si Passat

Volkswagen va incepe sa vanda Golf electric in 2013 si pregateste versiuni hibride ale Jetta si Passat

de Adrian Mitrea

Volswagen Golf (sursa - 0-100.ro)

Volkswagen va lansa anul viitor o flota de 500 de masini Golf electrice, cu scop experimental, iar din 2013 acest model va fi disponibil tuturor clientilor, a anuntat Volkswagen. Tot in 2013 vor debuta versiuni hibride ale Jetta si Passat.

Golf-ul electric, denumit Golf blue-e-motion, dispune de un motor de 85 KW (115 Cai Putere) care dezvolta un cuplu de 270 Newton-metru si asigura masinii o acceleratie de la 0 la 100 de kilometri pe ora in 11,8 secunde. Masina dispune de o cutie de viteze cu o singura treapta (EQ 210) si poate atinge o viteza maxima de 140 de kilometri pe ora.

Bateriile litiu-ion de 26,5 kW/h sunt amplasate in partea inferioara a portbagajului, sub bancheta din spate si sub tunelul median ce desparte cele doua scaune din fata. Desi ocupa o parte a compartimentului pentru bagaje, mai raman utili 270 de litri din portbagaj, spune VW.

Bateriile asigura masinii o autonomie de pana la 150 de kilometri, in functie de stilul de condus.

Golf electric este mai greu cu 205 kilograme fata de o versiune de top echipata cu motor diesel si cutie de viteze robotizata DSG, ajungand la un total de 1.545 kilograme.

Emisiile Golf-ului electric sunt neglijabile in comparatie cu cele ale unei masini conventionale, daca masina electrica a fost alimentata cu energie produsa din surse regenerabile, spune Volkswagen.

Varianta electrica a Golf are 4,199 metri lungime, 1,786 metri latime, 1,480 metri inaltime si un ampatament de 2,575 metri.

„Volkswagen vrea ca modele de succes precum Golf sa scoata masina electrica din acest statut de nisa in care se afla si sa devina lider de piata in segmentul masinilor ecologice pana in 2018”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Cancelarului german Angela Merkel i-a fost prezentat un Golf electric cu specificatiile amintite mai sus.

In paralel cu ofensiva pentru masini electrice, Volkswagen accelereaza introducerea de masini hibride. Noul Touareg hibrid este deja disponibil la vanzare (nu si in Romania deocamdata – n.r.), in 2012 va fi lansata o versiune hibrida a sedanului Jetta, iar in 2013 vor fi lansate si Golf Hybrid si Passat Hybrid. Tot in 2013 isi va ace debutul si prima masina electrica de oras a Volkswagen, denumita e-up!.

„Din 2013 – anul de lansare pentru multe masini electrice – cumpararea masinilor cu emisii zero ar trebui sustinuta de bonusuri. Franta, de exemplu, ia deja in calcul acordarea unor stimulente de cateva mii de euro cumparatorilor. Trebuie sa transmitem un asemenea semnal si in Germania. In plus, guvernul german trebuie sa ia masuri rapide pentru a dezvolta infrastructura de reincarcare pentru ca aceasta sa fie disponibila la lansarea ofensivei de masini electrice”, a declarat presedintele grupului Volkswagen, Martin Winterkorn.

Statisticile nemtilor

Potrivit biroului de statistica din Germania, 6 din 10 oameni angajati merg la serviciu cu masina. In medie, 45,8% dintre ei conduc mai putin de 10 kilometri (dus ori intors, deci intr-un singur sens), 28,1% parcurg intre 10 si 25 de kilometri si 16,2% peste 25 de kilometri.

Germania vrea sa aiba pe strazi un milion de vehicule electrice pana in anul 2020 si a facut cercetarea si dezvoltarea bateriilor pentru masini electrice prioritati nationale inca din toamna anului 2009.

Volkswagen admite ca mai este mult pana atunci, mai ales avand in vedere ca preturile bateriilor trebuiesc dramatic reduse.

Lasa un comentariu